Парохија петровљанска (Петрово)


 
Парохијски Црква Покрова Пресвете Богородице: Градња једнобродног храма је започета 1990. године према пројекту професора др Бранка Пешића из Београда. Темеље је осветио 14. октобра 1991. године Епископ зворничко-тузлански Василије. Храм је саграђен од ситне цигле, покривен бакром и има звоник са једним звоном. Храм је осветио 27. маја 2001. године Епископ Василије.
Према тврдњама малог броја мјештана, на гробљу Брђани у Петрову постојала је црква која је „у земљу пропала“. Осим овог локално предања нема никаквих материјалних доказа за ову тврдњу. Најстарији споменици на овом гробљу су из 1814. године. Ако се изузме ово локално предање, долази се до закључка да је садашњи уједно и први храм у Петрову.
Молитвиште у Петрову је било у употреби до Другог свјетског рата. Након рата народ је само још једном изашао на молитву и под утицајем комунистичких власти почео је да се окупља за тадашњи државни празник Четврти јули. Некадашње молитвиште се данас налази у приватном власништву породице Максимовић, чији су преци и даровали земљиште за молитвиште, али парцела никада није преведена на Цркву. Данас су на том простору изграђене породичне куће Максимовића.


Црквена умјетност: Храм није живописан. Иконостас од „смрече“ је израдио Перо Николић из Крушковог Поља. Иконе на иконостасу је осликао Јово Гујић из Модриче..

Црквени и културни живот: Коло српских сестара је основано на оснивачкој скупштини у септембру 2009. године и број 27 чланова, са предсједницом Драганом Стјепановић на челу. Редовно посјећују душевну болницу у Гаревцу код Модриче и тада доносе помоћ коју прикупе. Обилазе и дом за незбринуту дјецу Рада Врањешевић у Бањалуци. Редовно обилазе старе, немоћне и социјално угрожене особе у Петрову и уручују им помоћ.  Такође, редован су учесник свих културних манифестација које организује општина Петрово и центар за културу.
Светосавска омладинска заједница је основана у мају 2002. године и бројала је 180 чланова. Свој рад су обављали у просторијама земљорадничке задруге, али због недостатка добре воље са од стране локалних власти морали су да наусте тај простор и сада немају сталне просторије. Данас брооје око 50 активних чланова са предсједницом Бранкицом Јокановић на челу. До сада су редовно за Васкрс посјећивали и носили помоћ болеснима у Заводу за лијечење болести зависности у Гаревцу. Организовали су неколико акција чишћења околине манастира Озрен. Учествовали су у многим спортским активностима на подручју општине Петрово.  Такође, дали су свој допринос у прикупљању помоћи Србима на Косову и Метохији.

Матичне књиге Воде се од 1991. године.

Црквене зграде: Парохијски дом површине 180 m².

Гробље: Поред већ поменутог гробља Брђани, постоји и Лужани са најстаријим спомеником из 1845. године.
На храму се налази спомен-плоча са подацима о градњи храма и са именима добротвора и кумова храма.

Свештенство: Од оснивања парохије Петрово 1989. године свештеник је Никола Пекић. До оснивања парохије овај простор био је у саставу парохије манастира Озрен.

Ктитори, приложници и добротвори: Храму су кумовали сљедећи: темељима Велимир Трипуновић, звонима Стојан и Сретен Симић, храму и иконостасу Никола Стјепановић, сви из Петрова. Најзначајнији добротвори су: ОДП „Градњамонт“, Ђорђо Моћић, Ратко Алексић, Слободан Илић, Томо Шешлак, сви из Петрова, потом Љубомир Ковачевић из Руданке, Милош Божић из Добоја, Миленко Станојевић из Бољанића, Душан С. Милотић из Петрова, Богдан Марушић из Карановца, Зоран Благојевић из Карановца, Вукадин Благојевић из Карановца, Александар Џомбић из Бањалуке, Петар Ђокић из Брчког, Симо Дујковић из Петрова и Зоран Д. Катанић из Петрова.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Николе Пекића од 31. децембра 2012. године.






Парох: Никола Пекић рођен је 19. октобра 1963. Управну школу у Брчком завршио је 1983, а од 1985. до 1989. похађао је  Богословију Св. Три Јерарха у манастиру Крка коју није завршио. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2013. Стручни испит за катихету положио је на Православном богословском факултету Св. Василије Острошки  у Фочи 2012. У чин ђакона рукоположен је 10. јула а у чин свештеника 12. јула 1989. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Одликован је чином протојереја-ставрофора  2. новембра 2009. одлуком Епископа зворничко-тузланског Г. Василија Качавенде. Говори њемачки језик. Ожењен је супругом Радмилом и има троје дjеце: Александра (1990), Милицу (1992) и Сава (1995).

Протојереј - ставрофор Никола Пекић

Парох при храму Покрова Пресвете Богородице у Петрову

+387 53 260 660

+387 65 043 149

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Tuesday the 22nd. Affiliate Marketing.