Парохија пожарничка (Пожарница код Тузле)Парохијска Црква Вазнесења Господњег: Није познато када је почела изградња. Овај једнобродни храм је саграђен од ситне цигле, покривен је лимом и има звоник са једним звоном. Храм је осветио 26. октобра. 1896. године Митрополит зворничко-тузлански Николај Мандић.
У рату 1992-1995. године храм је ван ратних дејстава миниран од стране Армије БиХ из Тузле и тада је уништен звоник и олтарска апсида, а цијели храм је растрешен и у рушевном је стању, па данас није за богослужбену употребу. Богослужења се обављају у Светосавском дому који је преуређен 2004. године и од тада служи као богослужбени простор.
Све матичне књиге при овом храму су са архивом изгорјеле током рата.

Црквена умјетност: Храм је дејлимично иконописан, али су иконе у јако лошем стању јер је храм у оштећен минирањем у посљедњем рату. Иконостас је уништен у рату.

Црквене зграде: Поред Светосавског дома димензија 15,5 х 7 метара који је саграђен 1990-1991, а данас преуређен у богослужбени простор, налази се и парохијски дом димензија 10 х 10 m саграђен 1975. године.

Гробље: Овој парохији припада укупно 13 гробаља и сва се налазе у засеоцима који припадају овој парохији. Данас су то претежно мјеста без православног српског живља које је морало напустити своја огњишта због рата на овим просторима.

Свештенство: Позната су имена свештеника од шездесетих година прошлог вијека: Василије Јурченко, Василије Добронаров, Иван Сувчински, Вајко Спасојевић, Стеван Влачић, Стеван Милошевић, протосинђел Николај Марковић, Нико Тошић, Милан Топић, а данас при храму службује војни свештеник Иван Савиновић
Ово је једини објекат у сјевероисточној Босни који до сада није обновљен. Од стране комисије за очување споменика кулутре Завода за заштиту споменика Федерације БиХ стављен је под заштиту државе и класификован као споменик нулте категорије (што значи да има највиши степен заштите), али ни то није довољно да би био саниран и предат на употребу вјерницима.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Милана Топића од 31. децембра 2012. године.

 

Tuesday the 22nd. Affiliate Marketing.