Парохије мачковачке (Мачковац код Лопара)
Парохија прва и друга мачковачка


 
Парохијска црква Рођења Пресвете Богородице у Мачковцу:  Градња једнобродног храма је почела 1913. године, а неимар је био Нико Митровић из Тузле. Темељи су освећени 12. јула 1913. године, али се не зна ко је извршио обред освећења. Храм је саграђен од камена пјескаша, димензија је 23 х 12 m, покривен је бакром и има двије куполе и звоник са три звона. Градња је завршена 1914. године а освећенје је 26. октобра 1916. Године. Освећење је извршио Митрополит зворничко-тузлански Господин Иларион Радоњић.
Храм је саграђен посебним трудом тадашњег парохијског свештеника Михаила Јовановића, пароха јабланичког, и Ристе Митрашевића пароха миросавачког, а уз посебну помоћ одборника; Глигора Обреновића из Козјака и Уроша Урошевића из Лопара.
Током дргог свјетског рата, храм је оскрнављен од стране усташа. Неке иконе су уништене војним бајонетима, а послије рата комунистичке власти су га претворили у задружни магацин.  
Обнављан је неколико пута. Најзначајнија обнова је била 2000 године. Тада је промијењена фасада и део столарије на храму, те је уређен простор око храма. Исте године храм је осветио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда.

Матичне књиге датирају од 1956. године. Старе су вјероватно страдале за вријеме другог свјетског рата, јер их нема ни у матичној служби општине.
Од старих књига посједује: Посни триод из 1751. године, а обновљен 1852. године и на основу којег се види да је у Мачковцу постојао старији храм, Триод цвјетни из 1855 године (два примјерка), Триод цвјетни из 1860. године штампан у Москви, Октоих 1-5. и 5-8. гласа из 1852. године, Октоих из 1855. године, Јеванђеље из 1850. године штампано у Сарајеву, Апостол из 1850. године штампан у Сарајеву, Требник из 1857. године.
Храм је имао и врло вриједне иконе које су одузете од стране комунистичких власти и налазе се у државном музеју у Тузли.

Црквена умјетност: Иконостас од јеловог дрвета израђен је 1922. године у радионици Тоше Ковачевића у Загребу. Иконе на иконостасу, у барокном стилу, су дјело непознатог аутора.
1982-1984.године храм је живописао Драган Бјелогрлић из Новог Сада.

Црквене зграде: Парохијски дом са два стана је изграђен 1989. године, а комплетно је завршен 1990. године. Светосавски дом површине 72 m² је саграђен 1972. године. Поред храма је и објекат за паљење свијећа са продавницом, површине 53 m². Објекат је саграђен 1997-1998. године.
Од Црквене Општине у Мачковцу комунистичке власти су одузеле велике површине земље и неколико објеката у Мачковцу и Лопарама. (Прије Другог свјетског рата посједовала је 6 објеката у Лопарама). До данас поступком реституције није ништа враћено, изузев мање површине земље које је оштина поклонила цркви.

Гробље: Гробља се налазе код храма у Мачковцу, у селу Седларевићи, у Милином Селу на Жутавки и Новом Селу, у засеоцима Василићи, Пајкановићи. У селу Пирковци гробља се налазе у засеоцима: Тошићи, Виногради, Видаковићи и Митровићи код Вукосаваца. У Вукосавцима: Сеге, Вукосавачком брду, у Лопарама: градско гробље, у Гудури, на Грађевини, у Потоку гробља Крмеш, Томићи, Јурошевићи, Лучица. Паљевине, Козјак
У порти храма се налази мало гробље гдје су сахрањени мјештани који су побијени у Другом свјетском рату од стране усташа из оближњег села Челића.

Свештенство: У Парохији мачковачкој службовали су следећи свештеници: Ристо Мићић (+1891, поживио око 90 година); Стево Цвјетиновић (+1894); Лазар Марковић (1894-1906); Константин Драмушић (1906 - март 1909); Михајло Јовановић, свештеник од 1909 године, прогоњен од аустроугарских власти (робијао у Лопарама, Брчком, Тузли, Сарајеву и Мађарској), страдао у Јасеновцу; Митар Вукић-Митрашевић, Ристо Митрашевић  (1886-1925), Тешан Накић као парох лукавачки, Петар Нинковић (1966-1970), Недељко Пајић (1970-1982), Јеремија Лазић (1982-1984), Драгомир Зекановић (1982-1984), протојереј-ставрофр Драгомир Лазаревић (од 1984. до данас), Недељко Митровић (1984-1990) и протојереј-ставрофор  Стево Јовић (од  14. јануара 1990. године).

 

Храм Рођења Пресвете Богородиве у Мачковцу

Иконостас храма у Мачковцу

Капела за палење свијећа у Мачковцу

Парохијски дом у Mачковцу

Светосавска сала и капела  у Мачковцу

 

 Филијални храм у Лопарама: Храм Покрова Пресвете Богородице је једнобродна грађевина чија  је градња почела 1991. године. Темеље је, 14. октобра 1993. године, осветио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда, а сам храм 25. јула 1998. године.  Храм је грађен од ситне цигле, димензија 15,3 х 11,8 m, покривен бакром и има звоник са два звона.

Храм Покрова Пресвете Богородице у Лопарама

Унутрашњост храма у Лопарама

Светосавски дом – стара школа у Лопарама


Црквени и културни живот: При храму дјелује од 2006. године Светосавска омладинска заједница. Њихове активности су везане за хуманитарне акције и помоћ при организацији црквених свечаности. Организују радионице ручних радова.

Црквена умјетност:
Иконостас од храстовог дрвета је изградио столар Милан Гаврић из Прибоја. Иконе је осликао Јово Гујић из Модриче.
Храм је живописао, секо техником, Јован Атанацковић, академски сликар из Београда. Црквене зграде: Светосавски дом је преуређен је од зграде, стара школа, из 1906. године, површине од 250 m².  

Гробље: У Лопарама (у Вароши) постоје два гробља. У селу Поток: Кремеш, Томићи, Јурошевићи, Митровићи и Веселиновац-Паљевине.  
Испред храма испод липе се налази споменик повјешаним и стрељаним Србима, од стране СС Дивизије и усташа, у Другом свјетском рату.
 
Свештенство: При храму службује протојереј-ставрофор Стево Јовић.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Стеве Јовића од 05. децембра 2013. године.

 Филијални храм у Миросавцима код Лопара: Храм Преподобне Петке Параскеве је једнобродна грађевина. Градња храма је почела 1991. године.. Храм је саграђен од фасадне цигле, димензија је 12,5 х 6,1m, покривен је бакром и има звоник са једним звоном. Темеље је 26. октобра 1991. године осветио Епископ зворничко-тузлански Г. Ваислије Качавенда а храм  4. августа 2001. године.

Дародавци земљишта за храм су Млађен Митровић, из Милина Села, Марко и Петко Лазаревић из Миросаваца.

Црквена умјетност: Иконостас од храстовог дрвета је израдио столар Душко Митровић из Лабуцке код Лопара, а иконе је осликао Јово Гујић из Модриче. Храм је, периоду 2011-2012. године, живописао Зоран Макевић, сликар из Владимираца код Шапца.


Црквене зграде: Светосавски дом, површине 74,4 m², саграђен је 2004. године. Још није у потпуности завршен.

Свештенство: При храму службује протојереј-ставрофор Стево Јовић.

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Стеве Јовића 05. децембра 2013. године.

Храм Свете Петке Параскеве у Миросавцима – Милином Селу

Храм Свете Петке Параскеве у Миросавцима – Милином Селу

Иконостас храма у Миросавцима – Милином Селу

 Филијални храм у Горњем Мачковцу код Лопара: На простору села Мачковац постоје темељи храма из 1843. године. Овај храм је саграђен на нижој локацији од претходне (брдо Маква). Према предању, храм је на брду Маква постојао још из XIV вијека.
Био је саграђен  од ријечног камена, покривен даском, а звоник је био одвојен и са једним звоном. Храм је осветио Митрополит зворничко-тузлански Господин Киријак Кирјаковић.
Храм је био посвећен Светом Николају Мирликијском чудотворцу.
Овај храм је грађен у вријеме босанског паше Абдул Меџида, посебним трудом тадашњег обер кнеза Стевана Наранчића из Јабланице, а прилозима трговаца Бобара и Рајића из Тузле. Јабланички бег се противио изградњи храма и куповини звона, говорећи да „када зазвони звоно на цркви у Мачковцу, више бега бити неће“, што се и обистинило јер је по набавци звона исте године бег умро. Овај храм је саграђен на гробљу јер су приликом почетка његове обнове, 2012. Године, у унутрашњости темеља пронађене људске кости.
У вријеме Првог свјетског рата аустроугарске власти су скинуле звона и однијеле за потребе војске. Храм је запаљен 1941. године уочи Мале Госпојине од стране усташа (муслимана) из Челића. Након Другог свјетског рата, комунисти су, камен и многе надгробне споменике одвукли за изградњу к

олоније (кућа у Мачковцу поред садашње цркве).Са ове цркве је сачувана  камена плоча са подацима градње цркве и амвон.
Овај храм је посједовао врло вриједне иконе од којих је нешто сачувано, али које су комунистичке власти одузеле и однијеле у Народни музеј у Тузли, гдје се и данас налазе. Тренутно се храм обнавља.
Приликом обнове храма пронађен  је и споменик проти Микаилу из Мачковца, који је умро 1853. године. Плоча са податцима градње и освећења поменутог храма је поново узидана у зид, поред улаза, а споменик проти Микаилу узидан у олтарски зид.
Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Стеве Јовића од 05. децембра 2013. године. 

Будући изглед храма Преподобног Сисоја Великог у Горњем МачковцуФилијални храм у селу Јабланица код Лопара: Храм Светог великомученика Прокопија је једнобродна грађевина. Градња је почела 1991. године. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 15. септембра 1991. године. Храм је саграђен од ситне цигле и гитер блока, покривен је бакром и има звоник са три звона. Храм је осветио Епископ Василије 19. јула 1998. године.

Храм св.Великомученика Прокопија у Јабланици

Иконостас храма у Јабланици

Капела за палење свијећа у Јабланици


Црквена умјетност: Храм су секо техником живописали Срђан и Христина Бркушанин из Краљева у периоду 2003-2006. Иконостас од храстовог дрвета је израдио Милан Гаврић из Прибоја код Лопара. Иконе је осликао Јован Гујић.

Црквене зграде: Светосавски дом димензија 10 х 5 m саграђен је 2003. године. Поред храма је саграђен 2009. године објекат за паљење и продају свијећа.

Гробље: У селу Јабланица постоји укупно дванаест породичних и заједничких гробаља.
Поред храма се налази споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995, са именима 21 погинулога.

Свештенство: У храму од изградње службује протојереј-ставрофор Драгомир Лазаревић (друга парохија мачковачка).

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Драгомира Лазаревића од 05. децембра 2013. године.

 

СВЕШТЕНСТВО ПАРОХИЈА ПРВЕ И ДРУГЕ МАЧКОВЧКЕ

 

 Парох прве парохије мачковачке:  протојереј-ставрофор Стево Јовић 

Рођен је у Горњој Шпионици 20. августа 1959. године.  Богословију Св. Арсенија Сремца, у Сремским Карловцима, завршио је 1979. године. Рукоположен је у чин ђакона  28. јануара, а у чин  свештеника 8. фебруара 1981. године. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Одлуком Епископа зворничко-тузланског Г. Василија Качавенде одликован је чином протојереја-ставрофора на дан Сретења Господњег, 15. фебруара 2005.године. Одлуком Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома, од 25. септембра 2013. године, постављен је за Архијерејског намјесника намјесништва тузланског. Ожењен је супругом Верицом са којом има два сина: Илију (1981) и Немању (1985).

 

 Протојереј - ставрофор Стево Јовић

парох прве парохије мачковачке

моб.тел:  +387 65 520 690

фикс.тел:  055 650 432

мејл:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

www.spclopare.com 

Парох друге парохије мачковачке:  протојереј-ставрофор Драгомир Лазаревић

Рођен је у мјесту Ајдановићи 7. јула 1958.године. Богословију Св. Саве, у Београду, завршио је 1978. године. Рукоположен је у чин ђакона 8. марта, а у чин свештеника 14. марта 1981. године.  Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Василије Качавенда. Одлуком Епископа зворничко-тузланског Г. Василија Качавенде одликован је чином протојереја-ставрофора 15. фебруара 20.  Ожењен је супругом Маром са којом има два сина: Жарка (1982) и Владана (1984).

Моб.     065539984
Фикс.    055650425

 

 

Ђакон Синиша Пајкановић, рођен 14. децембра 1982.  у Лопарама. Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи завршио 2002. године. Теолошки институт у Београду 2005. године. Апсолвент на Богословском факултету у Београду. Рукоположен је у чин ђакона 15. фебруара  2015. године у Мачковцу.  Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Хризостом.
Од 1. септембра 2015. постављен је за ђакона  при  Храму Рођења Пресвете Богородице у Мачковцу. Ожењен супругом Анђелком.
 
Тел: 065/ 305 119
email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Tuesday the 22nd. Affiliate Marketing.