Парохија цапардска (Цапарде код Зворника)


Парохијска Црква Свете Великомученице Марине (Огњене Марије): Градња једнобродног храма је започета 1999. године. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 24. октобра 1999. године. Храм је саграђен од ситне цигле, димензија 16,5 х 10 m, покривен је бакром, има куполу и један звоник са једним звоном. Храм је осветио Епископ Василије 29. јула 2006. године.


Црквена умјетност: Живопис у храму отпочео у октобру 2008. године Гојко Ристановић из Београда. Иконостас од храстовог дрвета израдили су Небојша Сикимић и Милан Јовановић из Цапарди. Иконе је осликао свештеник Перица Параклис, родом из Цапарди.

Црквени и културни живот: При храму поје хор састављен од дјеце из Основне школе Алекса Шантић из Цапарди, а хоровођа је јереј Драган Негић.


Матичне књиге: Воде се од септембра 2007. године.

Црквене зграде: Светосавско-парохијски дом чија је градња почела у априлу 2009. године. Дом је изграђен у димензијама 13 х 8 метара. Парохијски дом оспособљен је за становање свештеничке породице у јуну 2011. године а освећен 30. јула 2011. године од стране епископа Василија (Качавенде). До данас градња парохијског дома није у потпуности завршена.

Гробље: Гробља се налазе у Снагову - три гробља (Јасиковци, Снагово и Косовача), у Горњим Цапардама два (Теферич и Чанкачије), у Вилчевићима једно (Рудник). У Матковцу једно, Шарци два, Загорци једно.

У порти се налази спомен-чесма подигнута 2006. године у спомен Зорана и Драгана Риђошића из Вилчевића, а подигла ју је њихова сестра Вукица Глигоревић.

Свештенство: Посао на градњи храма започео је парох осмачки Драган Тодоровић, а парохију опслуживали и при храму су служили током изградње свештеници и свештеномонаси из манастира Папраћа: парох папраћки Јадранко Стојановић, јереј (1999-2003);папраћки игуман Бенедикт Ананић, архимандрит (2003-2006);папраћки игуман Николај Марковић, протосинђел (2006-2007) а први парох цапардски Драган Негић, јереј, привремени је парох од 2007. године.

Ктитори, приложници и добротвори: Приликом освећења храму су кумовали: темељима Предраг и Петар Јанковић из Дубнице, крстовима Тришо Гурдељевић из Гојчина, храму Владимир Романов и Алнија Брусокиене - оба из Литваније, звону Јован и Љубинка Милутиновић из Вилчевића. Велики добротвори храма су: Бошко Сарић, Драган Салатић и Драгутин Милошевић, а парохијског дома Миладин Драгичевић, Петар Јанковић, Стево и Бранислав Елековић, Мићо Загорац и Драго Новичић .

Извори и литература: Исказ јереја Драгана Негића од 05. децембра 2013. године.

 Капела на гробљу у Снагову код Зворника: Црква Светог пророка Илије чија је градња почела 2005. године. Саграђена је од гитер-блока, покривена цријепом, има звоник и једно звоно. Иконостас од храстовог дрвета израдили су мјештани. Иконе су репродукције на папиру, уквирене и постављене на иконостас. Градња је завршена у децембру 2006. године и још није освећена.

У почетку градње капеле првобитна намјена објекта била је да то буде само просторија за трпезу приликом сахрана и парастоса. На иницијативу протојереја-ставрофора Стеве Влачића, родом из Снагова, дозидан је звоник и олтар, те је напреављен и богослужбени простор који је опремио прото Стево, а просторију за трпезу опремили су мјештани. Капела није освећивана, већ је само дат антимис  да би се могла обављати богослужења.
Поред капеле налази се чесма подигнута у спомен страдалим борцима из Снагова у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Извори и литература: Исказ јереја Драгана Негића од 31. децембра 2012. године.
 


Јереј Драган Негић

Парох Драган Негић рођен у Лозници  14. јуна 1983. године. Основну школу завршио је у Зворнику а Богословију Св. Петра  Дабробосанског  у Фочи 2002. године.
Апсолвент је Богословског факултета Св. Василије Острошки  у Фочи. У периоду од 2005. до 2007. радио је као вјероучитељ у ОШ „Свети Сава“ у Зворнику. Рукоположен је у чин ђакона 8. августа у Зворнику - Ђурђев град, а у чин свештеника 9. августа 2007. у Хан Пијеску.  Рукоположење је извршио Епископ  зворничко-тузлански г. Василије Качавенда. Служи се руским и енглеским језиком. Ожењен је супругом Слађаном и има двије кћерке: Марију (2008) и Милицу (2011).


Парох при храму Свете великомученице Марине у Цапардама
+387 65 167 999
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Tuesday the 22nd. Affiliate Marketing.