Ђурђевдан - Крсна слава Општине Лопаре

Штампа
Категорија: ▼ Новости
Датум објављивања

Вечерњим богослужењем, које је протојереј ставрофор Стево Јовић служио у храму Покрова Пресвете Богородице у Лопарама уочи празника Светог Великомученика Георгија, отпочело је молитвено прослављање крсне славе ове мајевичке општине.

Након вечерњег богослужења у лопарском Центру за културу и информисање одржана је свечана сједница Скупштине Општине Лопаре, на којој су уручене захвалнице и одликовања Општине Лопаре заслужним грађанима и организацијама. Свечана сједница завршена је мини концертом  хора ''Србадија'' из Бијељине.
На сам празник Светог Великомученика Георгија Свету Литургију служио је протојереј ставрофор Стево Јовић  и протојереј-ставрофор  Драгомир Лазаревић уз саслужење ђакона Синише Пајкановића. После заамвоне молитве пререзан је славски колач са начелником општине  Др Радом Савићем и кумом Ђорђом Поповић.
У пригодној бесједи прото Стево је говорио о величини Светог Георгија, његовој жртви за вјеру хришћанску, о путу истине и живота којим је живео и ходио Свети Георгије, те је посебно нагласио потребу нашег враћања на пут живота позвавши српске мајке да се враћају рађању и мајчинству тј ономе због чега су и рођене. Нагласивши да је пут тренутних уживања пут самоуништења и нестанка српског национа.
Такође прота је рекао; помолимо се браћо и сестре да нас Господ молитвама Светог Георгија, заштитника наше општине, врати на пут опстанка и пут повратка својим огњиштима. Нека нам је стално на уму пјесма Алексе Шантића  ''Остајте овде!... Сунце туђег неба, неће вас гријат к'о што ово грије....'' И заиста  нигдје сунце не грије као оно које нас је огрејало у колијевки, на родном огњишту, и оно када смо првим корацима голишави трчкарали по нашим двориштима. Чувајмо своја огњишта и враћајмо им се дарујмо  их највећим даровима; новорођенчадима, љубављу једних са другима, слогом, праштањем, пјесмом.....
Након Свете Евхаристије литија је кренула до споменика на платоу испред Центра за културу и информисање, где је обављен  помен и положени вијенци пострадалим борцима ове општине у претходном отаџбинском рату, након кога је уследио славски ручак за све госте.

У Лопарама,
О Ђурђевдану 2017. године

Протјереј-ставрофор Стево Јовић

Tuesday the 22nd. Affiliate Marketing.