У Лопарама свечано обиљежен празник сјећања на улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети

Штампа
Категорија: ▼ Новости
Датум објављивања

Спремајући се постом, покајањем и молитвом да у благодатној радости дочекамо свијетли празник Васкрсења Христовог,  вјерни народ Мајевице свечано је обиљежио празник Цвијети, успомену на свечани улазак Господа нашег Исуса у Јерусалим.

„Ево Цар твој иде теби кротак и јаше на магарици...
А народ веома многи простираше хаљине своје по путу,
а други резаху гране од дрвећа и простираху по путу.“
                        (Мт. 21, 5 – 8)

               Славље је почело Евхаристијском радошћу, коју је предводио протојереј ставрофор Стево Јовић. У својој бесједи прото Стево је нагласио потребу да се сви достојно припремимо за долазак Господа у срца наша, да му утабамо стазе и поспемо их гранчицама врлина у душама нашим.
 Потом је извршено освећење врбиних гранчица, које су подијељене вјерном народу, а дјеца су добила и по једно звонце.  По изласку из храма, у порти, окупљене вјернике дочекао је предиван призор чланова СПКД „Просвјета“ из Лопара, одјевених у народне ношње који су одиграли сплет народних кола и игара. Радост и одушевљење се није могло скрити на лицима старијих Лопарчана, који су се радовали у призору народне традиције и обичаја, а и млади су са радошћу играли коло, плели вјенце и весело звонили својим звончићима.
Све ово забележиле су камере ХИТ Телевизије  како би и они мајевичани који нису данас могли доћи  Лопарској светињи ,преко ТВ екрана могли  видети део ове љепоте и честитости.
             
Погледамо ли све ово, не можемо а да не примјетимо да се све више осјећа скора радост Васкрсења Христовог, те да се сјетимо ријечи с почетка овог текста: „Ево Цар твој иде теби“.
Нека је благословен Који долази у Име Господње!

Протојереј-ставрофор Стево Јовић

 

Tuesday the 22nd. Affiliate Marketing.