ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАСЕНИЦА


Храм Светих апостола Петра и Павла  је днобродна грађевина. Градња храма је почела 6.јуна 1986. године према пројекту храма у Становима код Добоја, а исте године темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Г.Василије. Храм је грађен од ситне цигле, димензија 16 х 8 m, покривен бакром и има звоник са једним звоном. Храм је осветио 24.јула 1988. године Епископ Василије.

Постоји и храм Светих апостола Петра и Павла у Пољу који је освећен 1900. године, али је у рушевном стању.

Црквена умјетност: Живописана је половина храма у византијском стилу, а живопис је радио Зоран Макевић од 2006. до 2009. године. Иконостас од храстовог дрвета је израдио Никола Бјеловић из Срница. Иконе је осликао Димитрије Риђички из Новога Сада.

Матичне књиге: Остављене су испод часне трпезе напочеткурата 1992. Године којима се губи сваки тра након рата. Матичне књиге су датирале од 1945.до 1992. године.

Гробље: Гробља се налазе у Пољима, Турсуновићима (три гробља) и Средњој Драгуњи.

Спомен-плоча погинулим борцима из Одбрамбено-отаџбинског рата се налази у храму, а постављена је 2012. Године..

Најзначајнији добротвори су: +Васо Петровић, +Марко, +Митар и Илија Митровић, +Саво и +Богољуб Гајић, Милан Мирковић, Остоја Јовић, Мићо и Спасоје Мићић.

 

 

Спасоја Радовановић рођен је у Тузли 24. децембра 1989. године. Богословију Светог Петра Цетињског у Цетињу завршио је 2008. Дипломирао је на Кијевској Духовној Академији 2012. Рукоположен је у чин ђакона 30. јула, а у чин свештеника 2. августа 2015. године. Рукоположење је извршио Епископ зворничко-тузлански Г. Хризостом. Ожењен је супругом Драганом.


Парох при храмовима:
Успења Пресвете Богородице у Шпионици;
Свете Великомученице Недеље у Срницама;
Светих апостола Петра и Павла у Јасеници;
Пресвете Тројице у Потпећу.


Тел:  065/275-203
Мејл:    Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Tuesday the 22nd. Affiliate Marketing.